Blogopmaak

Alle verschillende soorten warmtepompen op een rij

Een warmtepomp kan bijdragen aan een lagere energierekening en een beter energielabel. Er zijn verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar. Wat de verschillen zijn en welke optie het beste aansluit bij uw situatie leest u in dit artikel.

Welke verschillende soorten warmtepompen zijn er?

De warmtepomp is tegenwoordig een populair alternatief om woningen en bedrijfspanden te verwarmen. De meest voorkomende warmtepompen in Nederland zijn de hybride warmtepomp, lucht/lucht warmtepomp en lucht/water warmtepomp. Andere mogelijkheden zijn de bodem/water warmtepomp en water/water warmtepomp.
  • Hybride warmtepomp
  • Lucht/lucht warmtepomp
  • Lucht/water warmtepomp
  • Bodem/water warmtepomp
  • Water/water warmtepomp

Soorten warmtepompen op een rijtje

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met de bestaande cv-ketel. Deze compacte warmtepomp haalt warmte uit buitenlucht en werkt op stroom. Hierdoor verbruikt u minder gas. Op de momenten dat het nodig is kan de cv-ketel nog altijd verwarmen met gas. Een hybride warmtepomp is, in het geval van bestaande woningen en bedrijfspanden veelal de meest voordelige optie.

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp haalt zijn warmte uit buitenlucht. Met deze warmtepomp kunt u verwarmen en verkoelen. Een lucht/lucht warmtepomp kan eigenlijk worden gezien als een airconditioning. Dit type warmtepomp is voordeliger dan andere soorten warmtepompen en is eenvoudig te installeren. Echter wordt het verwarmen niet door iedereen als prettig ervaren.

Lucht/water warmtepomp

Wilt u volledig van het gas af dan is een lucht/water warmtepomp een uitstekend alternatief. Ook deze warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht. De warmte wordt overgedragen aan de centrale verwarming en het tapwater. Hierdoor is een lucht/water warmtepomp een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Overigens is een lucht/water warmtepomp ook als hybride warmtepomp verkrijgbaar.

Bodem/water warmtepomp

In het geval van een bodem/water warmtepomp zal de bodem worden gebruikt als warmtebron. Door de toepassing van een verticaal of horizontaal buizensysteem wordt een zogenoemde gesloten bron gebruikt. Deze gesloten bron omvat een vloeistof die warmte uit de grond haalt. Deze warmte zal worden gebruikt om te verwarmen en warm tapwater af te geven. Een bodem/water warmtepomp is enkel verkrijgbaar als volledig elektrische variant. Hierdoor kunt u volledig van het gas af. Een bodem/water warmtepomp wordt veelal toegepast bij nieuwbouw.

Water/water warmtepomp

Bij een water/water warmtepomp wordt het grondwater gebruikt als warmtebron. Het water wordt omhoog gepompt waarna de warmte wordt afgegeven voor de verwarming of warm tapwater. Het afgekoelde water gaat terug in de grond. Een dergelijke water/water warmtepomp is enkel als volledig elektrische variant verkrijgbaar en is een relatief dure installatie.

Welke warmtepomp is geschikt voor mijn woning?

Welke warmtepomp het beste past bij uw woning of bedrijfspand is afhankelijk van veel verschillende factoren. Het is raadzaam om een deskundige in te schakelen voor een advies op maat. De ervaren adviseurs van EP-Scan kunnen u hierbij helpen. Naast warmtepomp worden ook de andere mogelijke energiebesparende maatregelen onderzocht en verwerkt in een adviesrapport. 

De voordelen van verduurzamen op een rijtje:

✓ Lagere energierekening
✓ Meer woon/ werk comfort
✓ Minder afhankelijk van energieleveranciers
✓ Hogere woningwaarde
✓ Toekomstbestendige woning/ bedrijfspand
✓ Profiteren van subsidies en regelingen
✓ Hypotheekrente voordelen

Wij onderzoeken de meest rendabele energiebesparende maatregelen en subsidies en regelingen, afgestemd op uw situatie. Wij helpen u met verduurzamingsadvies op maatondersteuning in de uitvoering en een geldig energielabel. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons 085 - 016 2050

Benieuwd hoe u uw woning het beste kunt verduurzamen?

Laat een bericht achter en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Neem contact met ons op

Programma van Eisen Frisse Scholen
door Gigi Ernst 07 mei, 2024
Wat is het Programma van Eisen Frisse Scholen 2021? Hoe kan het PvE Frisse Scholen mijn scholenorganisatie helpen om te verduurzamen en te streven naar een gezond binnenklimaat? In dit artikel leggen we het uit.
Subsidie zonnepanelen scholen in 2024: maak kennis met de DUMAVA
door Gigi Ernst 07 mei, 2024
Welke subsidies en regelingen zijn er voor het plaatsen van zonnepanelen op een schoolgebouw? In dit artikel vertellen we je alles over de DUMAVA subsidie 2024 voor zonnepanelen op scholen.
Verduurzamen van een monument in 2024
door Gigi Ernst 22 apr., 2024
Een monument verduurzamen, hoe pak ik dat aan? Welke subsidies zijn beschikbaar voor het verduurzamen van een monument? Welke maatregelen zijn echt rendabel? Dit artikel helpt u op weg.
Toon meer artikelen
Share by: