DUMAVA subsidie juni 2025: dit gaat er veranderen
De Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) opent op maandag 2 juni 2025
opnieuw voor aanvragen. Deze subsidie ondersteunt eigenaren van maatschappelijk vastgoed bij het verduurzamen van hun gebouwen, zoals scholen, zorginstellingen, gemeentes, sportverenigingen, cultuurorganisaties en andere overheidsgebouwen.
Nieuwe subsidieronde DUMAVA 2 juni 2025
De DUMAVA-subsidie is een regeling die eigenaren van maatschappelijk vastgoed ondersteunt bij het verduurzamen van hun gebouwen. Dit kan variëren van het verbeteren van de energieprestatie van het gebouw, het toepassen van duurzame energietechnieken (zoals zonnepanelen, warmtepompen, en isolatie) tot het verduurzamen van de bestaande installaties.
Deze regeling is bedoeld om gebouwen in de publieke sector, die niet onder de marktsector vallen, te verduurzamen. Denk hierbij aan schoolgebouwen, zorginstellingen, gemeentelijke en provinciale panden. Het verduurzamen van deze panden draagt bij aan een lager energieverbruik, minder CO2-uitstoot en lagere energiekosten voor de eigenaar.
- Startdatum aanvragen: maandag 2 juni 2025 om 09:00 uur
- Einddatum aanvragen:
vrijdag 31 oktober 2025 om 17:00 uur
De aanvraagperiode voor de DUMAVA-subsidie 2025 gaat van start op maandag 2 juni 2025 om 09:00 uur en duurt tot en met vrijdag 31 oktober 2025 om 17:00 uur. Zoals eerder is gebleken, kan het beschikbare budget snel uitgeput raken, dus het is essentieel om tijdig te beginnen met de voorbereiding van uw aanvraag.
Voor welke maatregelen kunt u in 2024 DUMAVA subsidie krijgen?
Met de DUMAVA kunt u subsidie aanvragen voor diverse verduurzamingsmaatregelen, zoals het isoleren van daken, gevels, spouwmuren of vloeren, het installeren van warmtepompen, groene daken, zonnepanelen en meer. Bovendien biedt de DUMAVA subsidie de mogelijkheid om uitgebreide duurzaamheidsprojecten uit te voeren volgens erkende methoden. Ook een
verduurzamingsrapport en het laten opstellen van een
energielabel
vallen onder de subsidiemogelijkheden.
Subsidiepercentages DUMAVA 2025
Vooralsnog blijven de subsidiepercentages ongewijzigd. Dat wil zeggen dat de percentages als volgt zijn vastgesteld:
- Losse maatregelen (20% subsidie):
Bedoeld voor het toepassen van specifieke verduurzamingsmaatregelen, zoals het isoleren van daken, gevels of het installeren van zonnepanelen. Het subsidiepercentage is 20% van de gemaakte kosten voor deze losse maatregelen.
- Integrale verduurzamingsprojecten (30% subsidie):
Voor een volledige verduurzamingsaanpak, waarbij meerdere maatregelen in één project worden gecombineerd én tenminste drie labelsprongen worden behaald. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van isolatie, installatie van warmtepompen en zonnepanelen. Het subsidiepercentage voor een integrale aanpak is 30% van de totale kosten.
- Renovatiestandaard (40% subsidie): Voldoet het project aan de hogere eisen van een renovatiestandaard? Dan ontvang je meer subsidie. Voor gebouwen met een onderwijsfunctie is de Renovatiestandaard bijvoorbeeld vastgesteld op energielabel A+++, voor gebouwen met een sportfunctie volstaat label A++. Het subsidiepercentage is 40% van de gemaakte kosten.
Om in aanmerking te komen voor de DUMAVA subsidie is een verduurzamingsrapport, maatwerkadvies of DuMo-rapport
vereist.
Veranderingen DUMAVA subsidie 2025
De definitieve veranderingen voor de aankomende ronde in 2025 zijn nog niet gepubliceerd. We houden je uiteraard op de hoogte van ontwikkelingen. Dit is wat we tot nu toe weten:
De belangrijkste (verwachte) veranderingen in 2025:
- Meer organisaties komen in aanmerking. Onder andere hobbyclubs en sportverenigingen zullen hoogstwaarschijnlijk in aanmerking komen voor de aankomende DUMAVA ronde.
- Hogere subsidiepercentage voor integrale projecten. Voorheen was het maximale subsidiepercentage voor integrale verduurzamingsprojecten maximaal 40%. Mogelijk zal het subsidiepercentage worden verhoogd.
- Totaal budget van 345 miljoen euro. Van dit budget is 70% voor integrale projecten en 30% voor losse verduurzamingsmaatregelen.
Voorbereiden op de aanvraagronde DUMAVA
Evenals de voorgaande aanvraagrondes komt u uitsluitend in aanmerking voor de DUMAVA als u de maatregelen gaat uitvoeren op basis van een energieadvies
of maatwerkadvies. Een dergelijk advies geeft inzicht in de mogelijke maatregelen, de verwachte investeringskosten, terugverdientijden en besparingen, op basis van een grondige analyse.
Als toonaangevende partij voor het verduurzamen van vastgoed is
EP-Scan
uw partner in onafhankelijk verduurzamingsadvies, subsidieadvies, rapportages, onderzoek en begeleiding. Wij helpen u daarom graag met het benodigde energieadvies, maatwerkadvies of, in geval van monumenten, een DuMo-advies.
Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Of heeft u een deskundig verduurzamingsrapport nodig voor uw DUMAVA aanvraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.
Plan een gratis adviesgesprek voor uw bedrijf
Neem contact met ons op

Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!