Blogopmaak

DUMAVA subsidie april 2024: dit gaat er veranderen

Op 22 april 2024 zal de nieuwe ronde van de populaire Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) opnieuw open gaan voor aanvragen. De subsidie voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed, waaronder schoolgebouwen, zorginstellingen en musea, zal op een aantal punten wijzigen. Wat gaat er veranderen? En wat weten we al van de nieuwe subsidieronde? We zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

Nieuwe subsidieronde DUMAVA in april 2024

Wat we zeker weten is dat de DUMAVA subsidie terug komt. In eerste instantie zou de subsidieregeling pas eind 2024 weer beschikbaar zijn. De regeling is echter dusdanig populair dat er is besloten de volgende aanvraagronde te vervroegen. De DUMAVA zal zodoende op 22 april 2024 weer beschikbaar zijn. In totaal is er 237,5 miljoen euro beschikbaar. Dat lijkt een flink bedrag, maar de eerdere aanvraagrondes leren ons dat het budget vaak binnen één dag is overtekend. Kortom, start op tijd met de voorbereidingen!

Voor welke maatregelen kunt u in 2024 DUMAVA subsidie krijgen?

Met de DUMAVA kunt u subsidie aanvragen voor diverse verduurzamingsmaatregelen, zoals het isoleren van daken, gevels, spouwmuren of vloeren, het installeren van warmtepompen, groene daken, zonnepanelen en meer. Bovendien biedt de DUMAVA subsidie de mogelijkheid om uitgebreide duurzaamheidsprojecten uit te voeren volgens erkende methoden. Ook een verduurzamingsrapport en het laten opstellen van een energielabel vallen onder de subsidiemogelijkheden.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Veranderingen DUMAVA subsidie 2024

In 2024 zal de DUMAVA op een aantal punten veranderen. Toch staan nog niet alle veranderingen vast. Dit is wat we tot nu toe weten.

De belangrijkste veranderingen in 2024:
  • Het subsidiepercentage voor losse maatregelen gaat omlaag van 30% naar 20%;
  • Het subsidiepercentage voor integrale maatregelen kan oplopen tot 40%, afhankelijk van de labelsprongen;
  • 70% van het budget zal worden gereserveerd voor integrale renovaties;
  • Het maximale subsidiebedrag per aanvrager gaat omlaag van 2,5 miljoen euro naar 1,5 miljoen euro.
  • Er komen meer subsidie mogelijkheden rondom energieopslag;
  • Maatregelen met een zeer korte terugverdientijd, zoals ledverlichting, verdwijnen van de maatregelenlijst.

Voor wie is de DUMAVA subsidie?

De DUMAVA regeling is beschikbaar voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed. Denk hierbij aan schoolgebouwen (waaronder: basisscholen, middelbare scholen, universiteiten enzovoorts). Naast het onderwijs komen ook theaters, musea, ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingstehuizen in aanmerking. Ook rijksmonumenten zonder woonbestemming kunnen profiteren van een flinke subsidie op energiebesparende maatregelen en advies.

Daarnaast kunnen gebedshuizen, zoals moskeeën en kerken subsidie aanvragen, evenals overige gebouwen met een publieksfunctie zoals: stichtingen, verenigingen, peuterspeelzalen, buurthuizen en gemeenschapscentra.

Voorbereiden op de aanvraagronde DUMAVA

Evenals de voorgaande aanvraagrondes komt u uitsluitend in aanmerking voor de DUMAVA als u de maatregelen gaat uitvoeren op basis van een energieadvies of verduurzamingsadvies. Een verduurzamingsadvies geeft inzicht in de mogelijke maatregelen, de verwachte investeringskosten, terugverdientijden en besparingen, op basis van een grondige analyse. 

Als toonaangevende partij voor het verduurzamen van vastgoed is EP-Scan uw partner in onafhankelijk verduurzamingsadvies, subsidieadvies, rapportages, onderzoek en begeleiding. 

Wilt u weten wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Of heeft u een deskundig verduurzamingsrapport nodig voor uw DUMAVA aanvraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Bel ons 085 - 016 2050

Plan een gratis adviesgesprek voor uw bedrijf

Neem contact met ons op

Verduurzamen van een monument in 2024
door Gigi Ernst 22 apr., 2024
Een monument verduurzamen, hoe pak ik dat aan? Welke subsidies zijn beschikbaar voor het verduurzamen van een monument? Welke maatregelen zijn echt rendabel? Dit artikel helpt u op weg.
Energielabel horeca en winkelpanden verplicht?
door Gigi Ernst 22 apr., 2024
In Nederland geldt een verplichting voor eigenaren van winkelpanden om een energielabel te hebben. Deze verplichting omvat alle utiliteitsgebouwen, waaronder winkels en horecagelegenheden. Maar wat houdt deze verplichting precies in en hoe kun je als eigenaar voldoen aan deze eis?
Verduurzaming van gebedshuizen in 2024: een complex vraagstuk met mogelijke DUMAVA subsidie
door Gigi Ernst 04 apr., 2024
Het behoud van warmte in religieuze gebouwen is een uitdaging, vooral in een tijd van stijgende energieprijzen en beperkingen door monumentale statussen. Kerk- en moskeebeheerders staan voor een grote opgave: hoe kunnen zij verduurzamen zonder afbreuk te doen aan de historische waarde van het gebouw?
Toon meer artikelen
Share by: