Blogopmaak

Hoe verhoog ik de waarde van mijn vastgoed en rendement in onzekere tijden?

De Nederlandse vastgoedmarkt ondergaat aanzienlijke veranderingen die voor onrust zorgen bij beleggers. De aankomende wijzigingen in het woningwaarderingsstelsel en de Box-3 belasting hebben invloed op het rendement van vastgoedinvesteringen. In dit artikel zullen we aan de hand van een voorbeeldcase bekijken hoe een particuliere belegger zijn rendement kan veiligstellen en mogelijk zelfs verhogen, en tegelijkertijd de waarde van een woning kan vergroten.

Waarde- en rendement verhogen

In deze voorbeeldcase gaan we uit van een particuliere verhuurder met een woning in de vrije sector. De woning in kwestie is gelegen in Amsterdam en heeft energielabel F. Waar veel beleggers hun rendement zien verdampen blijft een onderwerp vaak onbesproken: waardestijging. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in rap tempo gestegen. Als belegger profiteert u indirect van deze waardestijging. In het geval van verkoop is het uiterst aannemelijk dat de waarde sinds de aankoop is toegenomen. 

De voorgestelde strategie in dit artikel heeft daarom niet alleen betrekking op het veilig stellen van het rendement door de woning in de vrije sector te behouden in 2024, ook leggen wij de focus op waarde verhoging. 

De snelste, en voordeligste manier naar meer waarde

De energiecrisis heeft ervoor gezorgd dat potentiële huurders en kopers kritischer kijken naar de energiezuinigheid van een woning, ondanks het woningtekort. Dit maakt dat woningen met een gunstig energielabel sneller verhuurd of verkocht zullen worden. Dit is tevens terug te zien in de cijfers. Met het vernieuwde puntensysteem vanaf 2024 zal het energielabel een stuk zwaarder meewegen. Woningen met een ongunstig energielabel, zoals de woning in ons voorbeeld met energielabel F, krijgen zelfs minpunten. 

Dit heeft grote gevolgen voor het rendement. De kans is namelijk groot dat deze woning terugvalt in de sociale sector. Vaak ziet men het verbeteren van het energielabel als een hoge investering. Niets is echter minder waar. Dankzij verschillende subsidies, waaronder aantrekkelijke subsidies voor verhuurders van woningen, is het mogelijk om de investeringskosten flink te drukken. 

Tevens zal het verbeteren van het energielabel zorgen voor lagere exploitatiekosten, een verhoogde waarde van de woning, een hogere verhuurbaarheid en natuurlijk een hogere huurprijs. Anderzijds kunt u onderhoudswerkzaamheden combineren met het verduurzamen van de woning en eventueel voldoen aan toekomstige wettelijke verplichtingen, zoals de (hybride) warmtepomp verplichting vanaf 2026.

Energielabel verbeteren = meer rendement

Een hogere woningwaarde, betere verhuurbaarheid en een toekomstbestendige woning met lagere exploitatiekosten. Voldoende voordelen om direct aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dit aan? Eerst het dak isoleren? Of toch de spouw? Een warmtepomp, zonnepanelen of toch infraroodpanelen? En wat mag dit kosten?

Wij helpen u met de antwoorden op al uw vragen. Onze duurzaamheidsexperts helpen u graag met een puntentelling in combinatie met een verduurzamingsrapport. Op basis van een inspectie op locatie brengen we de huidige situatie in kaart en beschrijven we de meest rendabele verduurzamingsroute. We houden rekening met de huidige- en toekomstige wetgeving en maken subsidies en regelingen voor u inzichtelijk. Ook bepalen we de toe te passen materialen, investeringskosten, besparingen en terugverdientijden. 100% onafhankelijk verduurzamingsadvies afgestemd op uw situatie.

Verduurzamingsrapport aanvragen

Het analyseren van de mogelijke energiebesparende maatregelen en de beschikbare subsidies vergt kennis en ervaring. Als toonaangevende partij kan EP-Scan u helpen te voldoen aan wettelijke verplichtingen, zoals het veranderende woningwaarderingsstelsel. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag.

Bel ons 085 - 016 2050

Vrijblijvend voorstel aanvragen

Neem contact met ons op

Verduurzamen van een monument in 2024
door Gigi Ernst 22 apr., 2024
Een monument verduurzamen, hoe pak ik dat aan? Welke subsidies zijn beschikbaar voor het verduurzamen van een monument? Welke maatregelen zijn echt rendabel? Dit artikel helpt u op weg.
Energielabel horeca en winkelpanden verplicht?
door Gigi Ernst 22 apr., 2024
In Nederland geldt een verplichting voor eigenaren van winkelpanden om een energielabel te hebben. Deze verplichting omvat alle utiliteitsgebouwen, waaronder winkels en horecagelegenheden. Maar wat houdt deze verplichting precies in en hoe kun je als eigenaar voldoen aan deze eis?
Verduurzaming van gebedshuizen in 2024: een complex vraagstuk met mogelijke DUMAVA subsidie
door Gigi Ernst 04 apr., 2024
Het behoud van warmte in religieuze gebouwen is een uitdaging, vooral in een tijd van stijgende energieprijzen en beperkingen door monumentale statussen. Kerk- en moskeebeheerders staan voor een grote opgave: hoe kunnen zij verduurzamen zonder afbreuk te doen aan de historische waarde van het gebouw?
Toon meer artikelen
Share by: