Blogopmaak

Verkopen of verhuren? Hoe maak ik mijn woning 'Hugo-proof'?

De aankomende veranderingen rondom het woningwaarderingsstelsel (WWS) per 1 januari 2024 zorgen voor veel onrust in de markt. Er is immers nog veel onduidelijk. Steeds meer beleggers vragen zich daarom af of het verstandig is om te investeren in de woning of de woning juist te verkopen. In dit artikel belichten we de mogelijkheden om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Wat gaat er veranderen?

Het woningwaarderingsstelsel ofwel puntensysteem gaat om de schop. Het reguleringsplan is opgesteld door Minister Hugo de Jonge in de strijd tegen hoge huurprijzen. Per 1 januari 2024 zal de liberalisatiegrens worden verhoogd van 149 punten naar 187 punten. Woningen met voldoende punten (lees: meer dan 187 punten) behouden het recht om de huurprijs zelf te bepalen, in alle andere gevallen zijn verhuurders gebonden aan de maximale huurprijs afhankelijk van het aantal punten. 

Naast de significante puntenverhoging gaat ook de waardering op de schop. Een energielabel gaat zwaarder wegen om duurzame woningen te bevorderen. Zo krijgen energiezuinige woningen extra punten en woningen met een ongunstig energielabel juist minpunten. Daarnaast zijn er plannen om de punten toekennen voor buitenruimtes te veranderen en gaat de puntentelling rondom de WOZ-waarde veranderen.

Verkopen of verhuren?

Het doel van de regulering is meer betaalbare huurwoningen, of dit ook daadwerkelijk het geval gaat zijn valt nog te betwisten. Veel beleggers overwegen immers woningen te verkopen. De oorzaak? De verwachte investeringen die gedaan moeten worden om de woningen te laten voldoen aan de nieuwe regels. 

Toch kunnen veel woningen met relatief weinig ingrepen 'Hugo-proof' gemaakt worden. Vaak voordeliger en sneller dan men in eerste instantie zou denken. Voor dergelijke woningen is het uitermate gunstig om tijdig te voldoen aan de nieuwe wetgeving. Dit heeft immers een groot effect op het rendement. Maar hoe kom je er achter wanneer het rendabel is om een woning 'Hugo-proof' te maken, en wanneer is het beter om de woning te verkopen?

Hoe maak ik een woning 'Hugo-proof'?

Het energielabel is een groot onderdeel van de puntentelling. Door het energielabel te verbeteren is het mogelijk om een woning snel en relatief voordelig naar de 187 punten of meer te tillen. Zeker omdat ook verhuurders, zowel zakelijke als particuliere, kunnen profiteren van verschillende subsidies en regelingen om woningen te verduurzamen. 

Toch denkt men ook bij verduurzamen vaak aan zeer kostbare en tijdrovende ingrepen, zoals dure warmtepomp installaties of een dak vol met zonnepanelen. Dat hoeft echter absoluut niet het geval te zijn. Relatief kleine en gemakkelijke ingrepen kunnen vaak voor een labelsprong zorgen. Ook het toepassen van de juiste materialen met de juiste dikte, isolatiewaarde en kwaliteitsverklaring kunnen een groot verschil maken. 

Een beter energielabel is niet alleen gunstig voor het woningwaarderingsstelsel, ook stijgt de verhuurbaarheid en de waarde van de woning. Het is raadzaam om de mogelijkheden in kaart te laten brengen. Hierdoor krijgt u als verhuurder een duidelijk beeld van de maatregelen die nodig zijn om de woning naar minimaal 187 punten te krijgen, welke investeringen u kunt verwachten en welke subsidies voor u gelden. 

Verduurzamingsrapport helpt

Het team van EP-Scan helpt dagelijks beleggers, beheerders en verhuurders om de mogelijkheden voor verhuurwoningen inzichtelijk te maken. Door een inspectie op locatie uit te voeren brengen we de huidige situatie in kaart en beschrijven we de meest rendabele en effectieve verduurzamingsroute om zo voordelig mogelijk een 'Hugo-proof' woning te creëren.

Daarnaast geven we inzicht in de verwachte investeringen, besparingen, terugverdientijden, waardestijging en natuurlijk de subsidies en regelingen die voor u gelden. In veel gevallen ontvangt u ook subsidie op de kosten voor het verduurzamingsrapport. Dus veelal is een rapport bijna gratis.

'Hugo-proof' verduurzamingsrapport aanvragen

Het analyseren van de mogelijke energiebesparende maatregelen en de beschikbare subsidies vergt echter kennis en ervaring. Als toonaangevende partij kan EP-Scan u helpen te voldoen aan wettelijke verplichtingen, zoals het veranderende woningwaarderingsstelsel. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag.

Bel ons 085 - 016 2050

Vrijblijvend voorstel aanvragen

Neem contact met ons op

Verduurzamen van een monument in 2024
door Gigi Ernst 22 apr., 2024
Een monument verduurzamen, hoe pak ik dat aan? Welke subsidies zijn beschikbaar voor het verduurzamen van een monument? Welke maatregelen zijn echt rendabel? Dit artikel helpt u op weg.
Energielabel horeca en winkelpanden verplicht?
door Gigi Ernst 22 apr., 2024
In Nederland geldt een verplichting voor eigenaren van winkelpanden om een energielabel te hebben. Deze verplichting omvat alle utiliteitsgebouwen, waaronder winkels en horecagelegenheden. Maar wat houdt deze verplichting precies in en hoe kun je als eigenaar voldoen aan deze eis?
Verduurzaming van gebedshuizen in 2024: een complex vraagstuk met mogelijke DUMAVA subsidie
door Gigi Ernst 04 apr., 2024
Het behoud van warmte in religieuze gebouwen is een uitdaging, vooral in een tijd van stijgende energieprijzen en beperkingen door monumentale statussen. Kerk- en moskeebeheerders staan voor een grote opgave: hoe kunnen zij verduurzamen zonder afbreuk te doen aan de historische waarde van het gebouw?
Toon meer artikelen
Share by: