Blogopmaak

Wat is een EED energie-audit en wanneer is dit verplicht?

Een EED energie-audit is een onderzoek met als doel het inzichtelijk maken van het energieverbruik en de energiebesparingsmogelijkheden. Een EED energie-audit is een aanvulling op de informatie- en energiebesparingsplicht en is voor een aantal bedrijven een verplichting. In dit artikel beschrijven we wat een EED energie-audit precies is, en wanneer deze verplicht is.

Wat is een EED energie-audit?

De EED energie-audit komt voort uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) en schrijft een vierjaarlijkse rapportage voor over de te nemen energiebesparende maatregelen en de effecten daarvan. Grote bedrijven en ondernemingen dienen te rapporteren over de mogelijkheden om hun energiegebruik, afkomstig van gebouwen installaties, industriële processen en zakelijk vervoer, te verminderen. Vanaf 1 juli 2023 moeten verplichte bedrijven en ondernemingen weer rapporteren.

EED energie-audit in het kort
  • Verplichte vierjaarlijkse rapportage voor grote bedrijven;
  • Het doel is om het energiegebruik van gebouwen, installaties, processen en vervoer te verminderen;
  • De EED energie-audit is een aanvulling op de informatie- en Energiebesparingsplicht.

Wanneer geldt de EED-auditplicht?

Grote bedrijven en ondernemingen, zonder kmo-status volgens de Europese uitgangspunten, zijn verplicht een EED energie-audit uit te voeren. Hiervan is sprake wanneer een van de onderstaande punten voor uw onderneming geldt:
  • 250 fte of meer inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen verbonden ondernemingen;
  • Een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro en een jaarlijkse balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro, inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen.

Waar moet een EED energie-auditrapport aan voldoen?

Een EED energie-auditrapport dient te voldoen aan de criteria zoals beschreven in het Besluit energie-audit. We hebben de belangrijkste inhoudelijke eisen aan een energie-auditrapport op een rijtje gezet:
  • Een algemene omschrijven van de onderneming, bedrijfsvoeringen en uitvoerde energie-audit;
  • Een schematische weergave inclusief beschrijving van alle bestaande processen, installaties, gebouwen en het vervoer;
  • Een overzicht van het totaal gemeten energieverbruik in gigajoule;
  • Een energieverbruiksprofiel in de vorm van een tabel en/ of grafiek, onderverdeeld in de verbruiken van de processen, gebouwen, installaties en het vervoer;
  • Een opgave van het kosteneffectieve energiebesparingspotentieel;
  • Een overzicht van alle mogelijke kosteneffectieve besparingsmaatregelen, gecategoriseerd in procesmaatregelen, gebouwgebonden maatregelen, maatregelen voor installaties en maatregelen voor vervoer;
  • Per besparingsmaatregel, een duidelijke omschrijving van de maatregel, het besparingspotentieel, de benodigde investering en de kosteneffectiviteit.

EED energie-auditrapport en EIA subsidie

Aangezien een EED energie-auditrapport als doel heeft om bedrijven bewust te maken van hun energiegebruik en rendabele kostenbesparingen te realiseren kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren via onder andere de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Ook een EED energie-audit rapport voldoet aan de EIA-eisen. Bedrijven mogen daarom eenmalige de kosten voor een energie-audit meenemen met de EIA. Aanvullend komen bedrijven veelal in aanmerking voor verschillende regionale- en landelijke subsidies en regelingen, zowel voor energiebesparende maatregelen als het advies.

EED energie-auditrapport laten opstellen

Het analyseren van de mogelijke energiebesparende maatregelen en de beschikbare subsidies vergt kennis en ervaring. Als toonaangevende partij kan EP-Scan u helpen te voldoen aan wettelijke verplichtingen, zoals de EED auditplicht. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag.

Bel ons 085 - 016 2050

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Neem contact met ons op

Verduurzamen van een monument in 2024
door Gigi Ernst 22 apr., 2024
Een monument verduurzamen, hoe pak ik dat aan? Welke subsidies zijn beschikbaar voor het verduurzamen van een monument? Welke maatregelen zijn echt rendabel? Dit artikel helpt u op weg.
Energielabel horeca en winkelpanden verplicht?
door Gigi Ernst 22 apr., 2024
In Nederland geldt een verplichting voor eigenaren van winkelpanden om een energielabel te hebben. Deze verplichting omvat alle utiliteitsgebouwen, waaronder winkels en horecagelegenheden. Maar wat houdt deze verplichting precies in en hoe kun je als eigenaar voldoen aan deze eis?
Verduurzaming van gebedshuizen in 2024: een complex vraagstuk met mogelijke DUMAVA subsidie
door Gigi Ernst 04 apr., 2024
Het behoud van warmte in religieuze gebouwen is een uitdaging, vooral in een tijd van stijgende energieprijzen en beperkingen door monumentale statussen. Kerk- en moskeebeheerders staan voor een grote opgave: hoe kunnen zij verduurzamen zonder afbreuk te doen aan de historische waarde van het gebouw?
Toon meer artikelen
Share by: