Blogopmaak

Ruim 60.000 bedrijven ontvangen brief over informatie- en energiebesparingsplicht

Ruim 60.000 bedrijven hebben de afgelopen dagen een brief ontvangen van minister Rob Jetten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Bedrijven werden middels deze brief geïnformeerd over de aangepaste energiebesparingsplicht per 1 juli 2023. Uiterlijk 1 december 2023 zijn de ontvangers van de brief verplicht te rapporteren over de te nemen energiebesparende maatregelen voor de betreffende bedrijfslocatie.

Aangescherpte informatie- en energiebesparingsplicht

De energiebesparingsplicht is van toepassing op organisatie- en bedrijfslocaties met een jaarlijks energiegebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent). Deze bedrijven en organisaties zijn verplicht alle energiebesparende maatregelen uit te voeren die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Per 1 juli 2023 wordt de energiebesparingsplicht aangepast.

Wijzigingen per 1 juli 2023:
  • Naast energiebesparende maatregelen, worden ook maatregelen voor de productie van hernieuwbare energie en voor het overstappen van een energiedrager verplicht, mits de maatregelen CO2 reduceren en een terugverdientijd van vijf jaar of minder hebben;
  • Het aantal maatregelen op de Erkende maatregelenlijst wordt uitgebreid; 
  • Vergunningplichtige bedrijven, glastuinbouwbedrijven en bedrijven die deelnemen aan het Europese emissiehandelssysteem komen ook onder de aangepaste energiebesparingsplicht te vallen; 
  • Er wordt een verplichting tot het uitvoeren van een onderzoek naar procesmaatregelen ingevoerd voor bedrijfslocaties met een energiegebruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas(equivalent). Dit onderzoek leidt tot een uitvoeringsplan.

Rapporten is verplicht

Naast het uitvoeren van de maatregelen moet een bedrijf ook rapporteren. Hierbij is een stappenplan beschikbaar. Bedrijven dienen voor 1 december 2023 de rapportage via het eLoket van RVO in te vullen. Voor bedrijven met een jaarlijks energieverbruik van 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas geldt een aanvullende onderzoeksplicht.

Daarnaast zijn ondernemingen vanaf 250 werknemers of een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro verplicht om een energie-audit (EED) uit te laten voeren en het verslag hiervan in te dienen. 

Ondersteuning energiebesparingsplicht

Energiebesparing biedt kansen, zowel op de korte als lange termijn. Ondanks deze wettelijke verplichtingen zien steeds meer bedrijven de (financiële) voordelen van verduurzamen. Toch is dit niet gemakkelijk. Veel bedrijven weten niet waar ze moeten beginnen en van welke subsidies en regelingen zij kunnen profiteren.

Wij helpen u graag. Onze ervaren adviseurs zijn gespecialiseerd in verduurzamingsadvies op maat om uw bedrijf te laten voldoen aan wet- en regelgeving. Wij brengen de mogelijkheden in kaart, geven inzicht in de besparingen, verwachte investeringen, terugverdientijden en natuurlijk de subsidies en regelingen die voor u van toepassing zijn. Heeft uw bedrijf een brief ontvangen en heeft u hulp nodig om tijdig te rapporteren? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met een adviseur van EP-Scan!

Bel ons 085 - 016 2050

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Neem contact met ons op

Verduurzamen van een monument in 2024
door Gigi Ernst 22 apr., 2024
Een monument verduurzamen, hoe pak ik dat aan? Welke subsidies zijn beschikbaar voor het verduurzamen van een monument? Welke maatregelen zijn echt rendabel? Dit artikel helpt u op weg.
Energielabel horeca en winkelpanden verplicht?
door Gigi Ernst 22 apr., 2024
In Nederland geldt een verplichting voor eigenaren van winkelpanden om een energielabel te hebben. Deze verplichting omvat alle utiliteitsgebouwen, waaronder winkels en horecagelegenheden. Maar wat houdt deze verplichting precies in en hoe kun je als eigenaar voldoen aan deze eis?
Verduurzaming van gebedshuizen in 2024: een complex vraagstuk met mogelijke DUMAVA subsidie
door Gigi Ernst 04 apr., 2024
Het behoud van warmte in religieuze gebouwen is een uitdaging, vooral in een tijd van stijgende energieprijzen en beperkingen door monumentale statussen. Kerk- en moskeebeheerders staan voor een grote opgave: hoe kunnen zij verduurzamen zonder afbreuk te doen aan de historische waarde van het gebouw?
Toon meer artikelen
Share by: